Matkan tarkoitus: Noin neljän päivän kaupunkiloma "siunattussa ja syntisessä" Damissa
Varusteet: Kiikarit; Opticron Verano 8x32, kamera; Canon PowerShot SX50, kirjallisuus;Svensson, L., Mullarney, K. & Zetterström D: Lintuopas, Euroopan ja Välimeren alueen linnut, Paul Milne: Where to watch birds World Cities (joka ei mielestäni niinkään kerro kaupunkien lintupaikoista, vaan enemmänkin lintupaikoista, jotka ovat lähellä kaupunkeja. Tälläkään reissulla en kerinnyt hyödyntää kirjassa mainittuja lintupaikkoja). Lisäksi mukana oli hajanainen nivaska netistä löydettyjä matkakertomuksia ja karttoja. Sekä tietysti Berlizin Amsterdam opas.
Puistoja ja pyöräilijöitä
Jätän tällä kerralla turhat löpinät vähemmälle ja keskityn enempi kuviin. En malta olla kuitenkaan kertomatta, että kaupungissa oli todella rento ilmapiiri. Puistot olivat täynnä ihmisiä, jotka tekivät (melkein) kaikkea mitä ihmiset nyt yleensäkin tekevät: Leikkivät, juhlivat, juoksivat, pyöräilivät, grillasivat tai olivat muuten vaan picnikillä, nukkuivat, ottivat aurinkoa, lukivat, kuuntelivat musikkia, pelasivat, juoksuttivat koiriaan (useimmat vapaana), pitivät hauskaa ja rakastivat. Näyttipä joku tekevän töitäkin.
Tästäkin huolimatta - tai ehkä juuri siksi - lintuja oli puistoissa paljon ja ne laskivat ihmiset todella lähelle, ennenkuin laiskahkosti siirtyivät kauemmas.
Jopa sellainen Suomessa todella vaikeasti lähestyttävä laji kuin liejukana oli todella luottavainen. Nämä näytteet ovat Vondelparkista ja Sloterplasista.
Hotellimme (Conscious) oli aivan Vondelparkin vieressä. Ikävää vain, että meidän huoneemme ikkunat olivat pois päin puistosta. Hotelli oli kuitenkin siisti ja aamiainen loistava. Conscious-hotelliketju kertoo käyttävänsä mahdollisuuksien mukaan luomua ja lähellä tuotettua ruokaa, sekä painottaa toiminnoissaan muutenkin vihreitä arvoja.
Näkymä hotellihuoneemme ikkunasta Overtoomille. |
Viereinen Vondelpark on (etenkin kesäisin) Amsterdamilaisten olohuone, Kävelimme puiston poikki joka päivä ja viimeisena aamuna ennen kotiin lähtöä kävin siellä itseksenikin, kun waimo jäi vielä kauneusunille. Varhaisina aamun tunteina puisto on parhaimmillaan kun vain muutama lenkkeilijä ja puhtaanapitotyöläiset "häiritsevät" lintuja.
Afrikanhanhen pesye |
Kattohaikarallekkin on tehty pesäpaikka Vondelparkiin. |
Kauluskaija |
...jos toinenkin. Näitä oli ensin yllättävän vaikea löytää ja etenkin kuvata, vaikka ovatkin ihan yleisiä useissa kaupungin puistoissa. |
Yksi onnistuneimmista otoksistani. Pensaan lajia en tunne. |
Sepelkyyhkyt käyttäytyivät kuin pulut kotomaassa. Tämäkin laski 1½ metrin päähän. |
Sloterplasin suunnistuskartta |
No, näitä en kumpaakaan tietenkään löytänyt, mutta monta muuta mielenkiintoista tirppaa (ja muutama imettäväinenkin) kuitenkin osui silmiini järveä kiertäessäni.
"Uimakieltoko?" Ihmetteli afrikanhanhi. |
Kuva-arvoitus: Mitä tämä esittää? |
Pupuja (Näitä oli myös Vondelparkissa) |
Rinta rottingilla marssimme! |
Onneksi älysin suunnata kamerani valmiiksi kohtaan, jossa näin maan omituisesti kohoilevan - Kontiainenhan se siinä vilahti! |
Ardea cinerea |
Mustasiruetana (luulen mie) - vertailun vuoksi kahden euron kolikko vieressä. |
Mustarastaatkin oli rohkeampia kuin varpuset Suomessa. |
Kanavia ja museoita
Amsterdamissa kun oltiin, niin kanavia ei voinut välttää. Ja kauniitahan ne oli, vaikkei vesi ihan juomakelpoisen kirkasta ollutkaan. Ja kanavaristeilyllekkin osallistuttiin. Tai oikeastaan ei varsinaiselle risteilylle, vaan ostimme vuorokauden voimassa olleet kanavabussiliput, joilla sitten ajelimme ristiin rastiin. Ehdoton enemmistö reittiliikenteenkin asiakkaista oli turisteja - Tai sitten paikalliset vain liikkuvat työmatkansa kamerat kaulassa ja kuvia kelluvista taloista yms. nähtävyyksistä ottaen.
Rumia ankanpoikasia(ko?) |
Oliskohan ittestä asuntolaivassa eläjäksi? |
Se kuuluisa Sveitsin laivasto. |
Myös museoissa kierreltiin, niinkuin kunnon kulttuurimatkailijat ainakin. Hämmästys oli suuri kun astuimme sisään Van Gogh -museoon. Siellähän raikasi nuorisomusiikki! Ensin soitti DJ, jonka jälkeen (kait) jotain paikallisia tähtösiä esiintyi. Eikä se huonolta kuulostanut ollenkaan. Ja kun oluttakin (ja vahvempaakin) sai niin hyvinhän siellä viihtyi. Milloinkas Suomen museoissa?
Lisäksi kävimme Erotiikkamuseossa ja jossakin kauppiaantalon museossa. Hyvältä näytti ja ihan mukavasti viihdyimme (molemmissa). Mutta ei niistä sen enempää, kun lintuaiheinen blogihan tämän piti olla...
Ravitsemusosastolta eliksiksi napsahtivat indonesialainen ja etiopialainen ruokala, sekä aito hollantilainen ruskea kahvila.
Kaiken kaikkiaan hyvä reissu, mutta toivottavasti ollaan ensi kerralla pidempään. Tämä nyt jäi tämmöiseksi pintaraapaisuksi Amsterdamilaisesta elämänmenosta ja etenkin hollantilaisesta linnustosta.
Reissupinnat:
1. Kyhmyjoutsen (Cygnus olor)
2. Afrikanhanhi (Alopochen aegyptiaca) ELIS
3. Sinisorsa (Anas platyrhynchos)
4. Silkkiuikku (Podiceps cristatus)
5. Harmaahaikara (Ardea cinerea) - kuva-arvoituksen ratkaisu: nuori suoraan altapäin kuvattuna
6. Kattohaikara (Ciconia ciconia)
7. Liejukana (Gallinula chloropus)
8. Nokikana (Fulica atra)
9. Meriharakka (Haematopus ostralegus)
10. Kalalokki (Larus canus)
11. Harmaalokki (Larus argentatus argenteus)
12. Selkälokki (Larus fuscus graellsii)
13. Kesykyyhky (Columba livia)
14. Uuttukyyhky (Columba oenas)
15. Sepelkyyhky (Columba palumbus)
16. Kauluskaija (Psittacula krameri) ELIS
17. Tervapääsky (Apus apus)
18. Käpytikka (Dendrocopos major)
19. Västäräkki (Motacilla alba)
20. Rautiainen (Prunella modularis) ELIS - juu en tosiaankaan ole koskaan onnistunut Suomessa näkemään kyseistä lajia! Tuskin sitä edes kotimaassamme esiintyy...
21. Punarinta (Erithacus rubecula)
22. Mustarastas (Turdus merula)
23. Peukaloinen (Troglodytes troglodytes)
24. Talitiainen (Parus major)
25. Sinitiainen (Cyanistes caeruleus)
26. Harakka (Pica pica)
27. Närhi (Garrulus glandarius)
28. Naakka (Corvus monedula)
29. Nokivaris (Corvus corone corone)
30. Kottarainen (Sturnus vulgaris)
31. Varpunen (Passer domesticus)
32. Peippo (Fringilla coelebs)
Nisäkkäät:
2. Kontiainen (Talpa europaea)